Warm welkom in Roemenië

Written by oanacipca

Posted on September 19, 2019

 

SWAP, de goede doelen stichting van APG renoveert momenteel een opvanghuis voor verwaarloosde en getraumatiseerde kinderen in Roemenië. Met deze blog doet het team verslag van de vorderingen.  Vandaag deel 1.

“Afgelopen donderdag rond het middaguur was het zover: de SWAP-support trip naar Roemenië gaat van start! Martijn, Mariette, Nike, Florin, Malika, Roberto, Ronald en zijn dochter Linge vertrekken naar Airport Eindhoven. Tijdens een kop koffie bij Starbucks stellen de deelnemers zich aan elkaar voor. Lieke sluit zondagavond bij de groep aan.

Het vliegtuig vertrekt met twintig minuten vertraging om kwart voor vijf en landt na een rustige vlucht om kwart voor acht plaatselijke tijd op de luchthaven van Cluj – Napoca. Om een beetje te acclimatiseren wandelen we vrijdagochtend met een gids door het centrum van Cluj. ’s Avonds halen Oana, Astrid en Percy van Stichting Wanna’Help ons op bij het hotel en samen met hen rijden we per minibus in twee uur tijd naar Targu Mures, naar Casa Kiwi is gevestigd.”

 

SWAP Support Trip

SWAP, de goede doelen stichting van APG, is momenteel in Roemenië. Met een donatie van EUR 10.000 aan Wanna’ Help wordt gewerkt aan de uitbreiding van Casa Kiwi, een opvanghuis voor verwaarloosde en getraumatiseerde kinderen in Roemenië. 

In circa 10 dagen tijd wordt de opslagruimte verbouwd tot een huis met kamers voor vijf tieners plus een trainingsruimte. In het bestaande gebouw worden de keuken, badkamer, trainingsruimte en kantoor gerenoveerd en uitgebreid. De acht APG-ers die in Roemenie de handen uit de mouwen steken zijn Martijn Olthof, Mariette Botes, Roberto Nonnis, Ronald  Hoevenaars (en dochter Linge), Lieke van der Horst, Florin Toth, Nike Darley en Malika Droste.

 

Zonder broer en zussen

“Ioana, 17 jaar en een van de kinderen in Casa Kiwi, laat ons zaterdagochtend het centrum van Targu Mures zien. Tijdens de wandeling verteld ze haar verhaal. Ioana woont al acht jaar in Casa Kiwi.

Omdat haar vader werkloos was en haar moeder alcoholist, zijn Ioana en haar broer en zus uit huis geplaatst. Ioana bij Casa Kiwi en haar broer en zus bij verschillende families. Het meisje vertelt dat ze ook nog een jongere halfzus in Frankrijk heeft die zij nog nooit heeft gezien. In de vakantie werkt ze daarom bij een koffietentje gewerkt om, als ze genoeg gespaard heeft, wil ze haar zusje op bezoeken. Ioana is een sterke meid die zich nu richt op haar toekomst.

De wandeling eindigt bij Casa Kiwi. Als we naar binnengaan en de kinderen Oana (van Wanna’Help) zien, rennen ze op haar af en omhelzen haar. Stefi en Lumi, het echtpaar dat Casa Kiwi runt, heten ons van harte welkom en zijn blij met onze komst. Een klein dansgezelschap verrast ons met een aantal traditionele dansen waarna we samen met de kinderen en de stafleden van Wanna’Help en Casa Kiwi van een heerlijke Roemeense lunch genieten.”

Dan is het tijd voor de overhandiging van de cheque. Aan Martijn de eer om € 10.000 voor de uitbreiding van Casa Kiwi tevoorschijn te halen. Een rondleiding door het huis volgt, we gaan kijken waar we de handen uit de mouwen gaan steken. De kinderen laten trots hun kamers en spullen zien. Het is echt een “thuis”.

Daarna delen we de cadeautjes uit die wij voor de kinderen hebben meegenomen. zij vinden het bezoek uit Nederland onwijs leuk en we spellen vervolgens wel vier uur lang allerlei bordspelen met de kinderen! In de avond zijn de tieners aan de beurt, met hen gaan we bowlen.

Ook zondag staat in het teken van elkaar leren kennen. En we starten met een wel heel leuk uitje: we gaan met alle kinderen naar de dierentuin.

Na de lunch besteden we tijd aan de oudere kinderen. We kijken in de bioscoop naar de film “Angel has fallen”. De kinderen voeren ‘s avonds in Casa Kiwi spontaan diverse acts op. Ze spelen op de drum en trakteren ons op allerlei dansacts. Uiteindelijk is iedereen aan het dansen en zingen. Voldaan gaan we terug naar het pension en zetten we onze wekkers vroeg, zodat we de volgende dag bij de aanvang van de sloop van het oude gebouw aanwezig zijn. Wordt vervolgd!”

 

Deze blog is geschreven door Roberto Nonnis, SWAP APG team

Auteursrechten © Stichting Wanna' Help 2024.   Alle rechten voorbehouden.
Powered by EMOTIONstudios