Covid 19 en Roemenië

Written by oanacipca

Posted on March 29, 2020

De Roemeense overheid heeft, net zoals de rest van de wereld, relatief snel maatregelen genomen in de aanpak van de verspreiding van het corona virus in Roemenië. Op dit moment kent Roemenië 1760 corona patiënten en 43 doden (29 maart 2020). De scholen zijn sinds 10 maart gesloten tot na Pasen met kans op verlenging van deze termijn.

 

Dit betekent dat de kinderen van onze tehuizen deze gehele periode thuis moeten blijven. Wij hebben onze teams in Roemenië gevraagd hoe het met de kinderen gaat en wat zij als tehuizen aan het doen zijn om dit virus buiten de deur te houden.

 

Casa Kiwi, Targu Mures >> Casa Kiwi in Targu Mures heeft aangegeven zich goed te hebben georganiseerd in deze tijden. Zo hebben zij meteen grote aankopen gedaan en sinds 10 maart doen zij de boodschappen één keer per twee weken. Ook werken de moeders 48 uur en krijgen 6 dagen vrij om reizen naar het werk zoveel mogelijk te beperken. Het personeel is verzocht ook niet met het openbaar vervoer te reizen naar het werk en zoveel mogelijk met eigen vervoer te komen. Iedereen die toch naar Casa Kiwi wil komen moet verklaren dat er geen symptomen zijn, maar vrijwilligers worden gevraagd om de komende tijd hun bezoeken te vermijden.

 

Casa Sf. Maria >> Casa Sf. Maria waar 50 kinderen verblijven heeft ook strenge maatregelen genomen. Dagelijks worden de regels voor persoonlijke en groepshygiëne herinnerd aan het personeel en de kinderen en het belang van hun naleving voor het voorkomen van ziekten. Het personeel moet de handen desinfecteren voor het start van hun dienst en wordt gevraagd om maskers en handschoenen te dragen. Dagelijks wordt bij het personeel de temperatuur gemeten bij aankomst in het centrum. De temperatuur van de kinderen wordt tweemaal per dag gemeten, ‘s morgens en’ s avonds.

 

Het Medische zorg team volgt de gezondheid van elk kind, met name het optreden van symptomen zoals niezen, hoesten, koorts, hoofdpijn, diarree. Tevens houdt men constant contact met de huisarts. De toegang tot het wooncentrum van personen van buitenaf die geen activiteiten uitvoeren die strikt noodzakelijk zijn voor het functioneren van het centrum en het bezoek van de families / familieleden / vrienden van de kinderen zijn verboden. De kinderen organiseerden in dit tehuis met regelmaat evenementen. Deze zijn ook verboden en de zusters moeten heel creatief worden om deze kinderen bezig te houden.

 

Een groot voordeel bij alle tehuizen is dat ze beschikken over een speeltuin waar de kinderen buiten kunnen spelen, aangezien zij in deze periode het huis niet mogen verlaten. De spirit is in ieder geval, dat we sterker uit deze crisis zullen komen. “De tafelspellen die gedoneerd zijn afgelopen zomer door het SWAP team van APG aan Casa Kiwi, komen in deze tijden zeker goed van pas.” aldus Oana Cipca voorzitter van Stichting Wanna’ Help.

 

Wil je een puzzel, knutselspullen of een tafelspel doneren voor Casa Sf. Maria en Casa Sf. Elisabeta? Laat het ons weten! Dan zorgen wij dat deze bij de kinderen komen. Donaties kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer: NL26 RABO 0302 7905 19 t.a.v. Stichting Wanna’ Help! onder de noemer: tafelspellen houd kinderen gezond

Auteursrechten © Stichting Wanna' Help 2024.   Alle rechten voorbehouden.
Powered by EMOTIONstudios